Nooit te oud om te leren!

Je hersenen bestaan uit een netwerk van zenuwcellen (neuronen). Deze zenuwcellen staan met elkaar in verbinding en kunnen met elkaar communiceren. Zo zorgen zij ervoor dat jij kunt doen wat je doet, zoals bewegen, denken en praten. 

De ontwikkeling van je hersenen loopt door tot ongeveer je 25e levensjaar, maar tot op hoge leeftijd kunnen er nieuwe verbindingen in de hersenen worden aangemaakt.  Wanneer je nieuwe dingen leert of traint, worden verbindingen aangelegd of versterkt. Verbindingen die niet worden gebruikt in de hersenen, worden verzwakt. Die voortdurende verandering, of reorganisatie van de hersenen noemen we ook wel plasticiteit

Als je ouder wordt, neemt de plasticiteit in je hersenen af. Dit kun je merken doordat je denkvermogen, ook wel cognitie, verandert. Het kan dan bijvoorbeeld lastiger zijn om op een naam te komen, of om te onthouden wat je ook alweer wilde kopen in de supermarkt. Dit is een natuurlijke verandering die hoort bij het ouder worden.

Test je kennis!

Bescherm je hersenen

Toch kan je zelf iets doen om de plasticiteit te stimuleren en de cognitieve achteruitgang tegen te gaan. Dat komt door de zogeheten cognitieve reserve. Dat is het vermogen om te kunnen compenseren voor veranderingen in je hersenen. Hoe meer cognitieve reserve, hoe langzamer de veroudering van je hersenen. Het kan niet voorkómen dat veroudering optreedt, maar wel de klachten die bij veroudering horen, uitstellen.

Cognitieve reserve zorgt ervoor dat je langer op hetzelfde niveau kunt presteren. Op latere leeftijd kan het aandoeningen en klachten die bij veroudering horen, uitstellen of vertragen.

Hoe zorg je voor meer cognitieve reserve?

Door een goede hersengezondheid op te bouwen! Bijvoorbeeld door een fysiek en mentaal actieve leefstijl. Bij deze cursus ben je dus aan het goede adres. De komende weken krijg je tips om je hersenen uit te dagen. Aan het einde van deze cursus heb jij je cognitieve reserve vergroot!

Heb je vragen over de HersenCoach, bekijk dan de veelgestelde vragen.

Hier lees je meer over gezonde hersenen.